dinsdag 16 oktober 2012

Hollands licht …Noorderlicht


Een prachtige en inspirerende film op 5 oktober j.l. bij KunstLokaal.
Voor mij was het de derde keer dat ik hem zag en hij blijft indrukwekkend.
Het grappige was dat ik de film had aangekondigd met de titel Hollands Licht, maar dat mensen regelmatig de titel Noorderlicht gebruikten. Ook een begrip uit de schilderkunst.
Het was inspirerend met ook nieuwe belangstellenden, wat ook de bedoeling is.
De volgende keer, en dat zal om organisatorische redenen waarschijnlijk in december zijn, wil ik een kunstenaar uit nodigen om te praten over zijn/haar werk.
Ook in de Stichtse Courant zal ik een stukje schrijven over de betreffende kunstenaar, zodat veel mensen geïnformeerd zullen worden over het programma.
Verder nog de tip: de Ontplofte Blik in het Centraal Museum Utrecht t/m 28 oktober.

Het Centraal Museum wil met de tentoonstelling Ontplofte blik, waaraan vijf hedendaagse kunstenaars deelnemen, stelling nemen. Kunstenaars scheppen ruimtes, vrijplaatsen, nieuwe plekken voor denken, voelen en ervaren. Kunst wil vrijheid en kunst geeft vrijheid. Vrijheid om anders te denken, buiten alle kaders – van politiek, religie, ideologie of moraal.
Het museum dient deze vrijplaatsen te beschermen tegen een populistische politiek die alleen gevestigde grote namen erkent en hedendaagse kunst ridiculiseert. Anderzijds dient de kunst ook ontdaan te worden van de ideologische stellingen en onbegrijpelijke essays waarmee tentoonstellingsmakers haar opzadelen. Het Centraal Museum vertrouwt op de zeggingskracht van het beeld zelf. 
William Engelen, Wolfgang Flad, Ab van Hanegem, Joris van de Moortel, en Driessens & Verstappen zijn daarom uitgenodigd om met elkaar een tentoonstelling te maken en nieuw werk te realiseren dat de bezoeker laat zien wat de vrijheid van anders denken teweeg kan brengen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten