dinsdag 13 november 2012

Foto’s en installaties in KunstLokaalOp vrijdag 30 november om 17.30 uur op de Emmalaan 4, Driebergen is er  KunstLokaal  met een heel interessante lezing van  Ienke Kastelein, fotografe en installatiekunstenaar.
De aanleiding om haar uit te nodigen was mijn bezoek aan de Documenta in Kassel. Ook daar was het duidelijk dat het medium foto, film en video een heel grote plaats inneemt binnen de huidige kunstwereld. Omdat KunstLokaal verschillende kunststromingen wil belichten zocht ik een kunstenaar die met deze media werkt.
Daarbij vroeg ik me af of deze media een andere manier van kijken vereisen dan het kijken naar schilderijen en tekeningen. Een vraag die voor mij het uitgangspunt is voor deze lezing.
Hieronder volgt een stukje met informatie over het werk van Ienke.

Haar werk

Ienke Kastelein maakt foto’s en installaties. Ze werkt afwisselend met foto’s,video, geluid, met lichte materialen en bestaande voorwerpen. Context is een belangrijk uitgangspunt in haar werk. Zij is verzamelaar, transformator, regisseur: “Hoe verbind je je met een plek ? Hoe werkt waarneming, geheugen, hoe komen associatie tot stand? Waardoor worden je zintuigen aangesproken?” In haar projecten onderzoekt ze de verbinding tussen mensen en hun omgeving, ondermeer in het fenomeen zitten en  het uitzicht. Haar foto’s zijn te beschouwen als poëtische observaties van het alledaagse.
Over haar werk verscheen de publicatie “Still(s)” uitgegeven in samenwerking met het CBK Utrecht met een tekst van Flos Wildschut en vormgegeven door Petra Dens. 
In 2005 verbleef zij als artist in residence in het Vijfde Seizoen, kunstenaarsverblijf bij psychiatrisch ziekenhuis de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder waar zij werkte aan het project "Ik zit in Den Dolder ® " In 2006 verscheen hierover de gelijknamige publicatie met een inleiding van Meta Knol. In dit project onderzocht de samenhang tussen de bewoners en hun omgeving. Ze nodigde hen uit om tijdens het wandelen te zoeken naar plekken waar zij zouden willen zitten. Tenslotte maakte zij naar aanleiding hiervan  eenvoudige banken en plaatste deze op de gevonden plekken. De uitspraak  ‘die zit in Den Dolder ‘ betekent voor mensen in de omgeving van Den Dolder  dat iemand als patiënt in de inrichting verblijft. Op de banken plaatste zij een koperen bordje met de tekst ‘Ik zit in Den Dolder®’ : daarmee werd het een geuzenterm en werd het letterlijk zitten ook een figuurlijk zitten.
In 2006 realiseerde ze in opdracht van de Rijksbouwmeester het audiowerk “Geluidsvensters” voor de wachtkamer van de Raad voor de Kinderbescherming in Roermond. Hier vormde het wachten de voorwaarde voor het luisteren.
Zacht hoor je straat en binnenshuis ge­luiden, tot je je oor te luister legt en er helemaal in op kunt gaan.
In de zomer van 2010 realiseerde ze het werk “Verblijfplaats” in de tentoonstelling SlowArt/Tijdverdrijf in het Schutterspark in Brunssum.
Tot 13 januari 2013 zijn er in de Nieuw Utrecht Kamers in het Centraal Museum twee installaties van haar te zien. Onder de titel IK@CM heeft zij twee kamers ingericht, de een als kamer van de dag en de andere voor de nacht.

Naast haar werk als autonoom kunstenaar begeleidt Ienke Kastelein mensen die (semi)professioneel of als amateur bezig zijn met fotografie en beeldende kunst. Ook organiseert zij lezingen over fotografie door hedendaagse fotografen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten